Veel gestelde vragen over het Vrachtwagenrijbewijs C

Wanneer heb ik een rijbewijs voor de vrachtwagen, rijbewijs C, nodig?

Het rijbewijs categorie C is vereist voor alle bestuurders van andere voertuigen dan de categorie D met een MTM van meer dan 3.500 kg. Aan de auto’s van deze categorie kan een aanhangwagen worden gekoppeld met een MTM van ten hoogste 750 kg. 

Het rijbewijs van de subcategorie C1 is vereist voor alle bestuurders van andere voertuigen dan de categorie D met een MTM van meer dan 3.500 kg. maar ten hoogste 7.500 kg. Aan de auto’s van deze categorie kan een aanhangwagen worden gekoppeld met een MTM van ten hoogste 750 kg.


Vanaf welke leeftijd kan ik mijn rijbewijs C behalen?

Vanaf 18 jaar kan je het rijbewijs C1 behalen (met of zonder vakbekwaamheid).
Vanaf 18 jaar kan je het rijbewijs C behalen met vakbekwaamheid.
Vanaf 21 jaar kan je het rijbewijs C behalen zonder vakbekwaamheid.


Vakbekwaamheid?

Klik hier voor meer informatie over het rijbewijs met vakbekwaamheid


Ik ben geslaagd voor mijn theorie-examen voor vrachtwagen. Kan ik ook rijden met een voorlopig rijbewijs C met begeleider?

Ja, dit voorlopig rijbewijs is maximum 12 maanden geldig.  Je kan ten vroegste 1 maand na afgifte van het voorlopig rijbewijs het praktische examen afleggen.


Ik ben tweemaal niet geslaagd met mijn begeleider (zonder rijschool) . Wat nu?

Als het voorlopig rijbewijs nog geldig is, moet je 4 uur praktijk volgen in de rijschool en examen afleggen met rijschoolvoertuig.

Mijn voorlopig rijbewijs is niet meer geldig, wat nu?

Om het rijbewijs categorie C te behalen, moet je 8 uur praktijk volgen in de erkende rijschool en met het rijschoolvoertuig examen afleggen.


Ga terug