Terugkommoment

Terugkommoment

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur voor beginnende bestuurders. De opleiding bestaat uit een introductie, een praktijkoefening en een groepsgesprek. Je ontvangt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid om aan het terugkommoment deel te nemen.

Voor wie geldt het terugkommoment?

Het terugkommoment is een verplichte opleiding voor nieuwe bestuurders die hun (laatste) voorlopig rijbewijs hebben afgehaald (bij een Vlaamse gemeente) na 1 oktober 2017. Na het behalen van je definitieve autorijbewijs heb je 6 tot 9 maanden om deel te nemen aan het terugkommoment.

Wat houdt het in?

Het terugkommoment bestaat uit 3 delen:

  1. Een kennismaking (30’)
  2. Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein met een handgeschakeld/automatisch voertuig (120’)
  3. Een groepsgesprek over verkeersattitude (90’)


De praktijkoefeningen focussen op risicoherkenning. Op een afgesloten terrein leer je hoe je stopafstand wordt beïnvloed door je snelheid. Eveneens zal je ook ervaren hoe afleidingen invloed hebben op je vaardigheden en op het vermogen om te reageren op onvoorziene situaties. Met behulp van een 'alcoholbril' merk je welke impact rijden onder invloed heeft.

Ervaringen delen

Tijdens het afsluitend groepsgesprek worden allerlei ervaringen en aspecten van het autorijden besproken met instructeurs en medekandidaten. Namelijk je rijervaring in de eerste maanden, rijden met smartphone en rijden onder invloed.

Het is van groot belang dat je tijdig aanwezig bent (half uur op voorhand) want eens de sessie is gestart, kun je onmogelijk nog deelnemen.